top of page
Schermafbeelding 2022-04-16 om 09.42.11.png

LEERKRACHT

LEESTOOLS, BOORDEVOL TIPS!

DE DOORGAANDE LEESLIJN

De leeslijn vanuit Iedereen Leest is een duidelijke leidraad om de leesontwikkeling van kinderen en jongeren, waaronder de leerling uit 1B, voldoende te stimuleren en te ondersteunen.

 

Op deze manier kunnen ze uitgroeien tot gemotiveerde en vaardige lezers.

DE VOORLEESWEEK

De voorleesweek vanuit Iedereen Leest, is een jaarlijkse campagneweek waarin het belang en het plezier van voorlezen in de kijker wordt gezet. Naar onze mening is dit een uitgelezen kans om op in te spelen binnen de klas- en schoolcontext.

 

Deze campagne kan perfect geïntegreerd worden tijdens de lessen of op school zelf. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.

DE BOEKENZOEKER

De boekenzoeker is een digitale databank vanuit Iedereen Leest. Het helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het uitkiezen van een geschikt boek.

 

Je kan daarbij filteren op allerlei criteria, van leeftijd en interesse tot een boekenreeks geschikt voor OKAN-leerlingen. Dit is een efficiënt hulpmiddel voor leerlingen en leerkrachten om op een hanteerbare manier een geschikt boek te zoeken voor iedere leerling.

DE LEESJURY

De Leesjury is een leesclub voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar. De juryleden lezen, bespreken en beoordelen een aantal boeken. Vaak komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Aan het einde van het leesjaar bepalen ze welke boeken ze het best vinden en reiken ze hun prijzen uit.

​

Deze tool kan ook ingezet worden om jongeren zelf boeken te laten kiezen. 

DE LEESBEESTEN

De Leesbeesten is een organisatie die zich inzet op leesplezier. â€‹

​

Laat Tante Tania en Annie de Pannie in de klas of op school voorlezen. Ze geven ook vormingen aan leerkrachten, rond voorlees-skills of het ervaren van leesplezier bij moeizame lezers. 

​

Schermafbeelding 2022-06-01 om 11.01.18.png

“Er zit meer in een prentenboek dan je denkt”

“8 tips voor een aan-trekkelijke boekenhoek”

“Een goed leesbeleid: hoe doe je dat?”

“Ouders betrekken bij voorlezen op school”

“Lezen in het secundair? Op de carrousel lukt het!”

LEESVOER, BOORDEVOL TIPS!

“Deze school krijgt alle leerlingen aan het lezen”

“Laagtaalvaardige lln. lezen niet graag? Onzin!”

“Poëzie in de klas: 8 lestips”

“Leesplezier voor lln. met leerproblemen: 5 tips”

“Hang je school vol poëzie”

“Zes bouwstenen van een kwalitatieve leesomgeving”

REVIEWOMSLAG

Kleef op ieder boek uit het boekenaanbod, een half plastic mapje. 

​

Laat leerlingen een review schrijven over het boek dat ze gelezen hebben. Op die manier kunnen medeleerlingen eerst de reviews lezen, voor ze beslissen om het boek effectief te lezen. 

BOEKENTOREN CHALLENGE

Maak lezen een echte uitdaging, samen met andere klassen. 

​

Voorzie in je klas een boekentoren en zorg ervoor dat andere klassen dit ook doen. Het is de bedoeling dat iedere leerling steeds een strookje papier op de muur kleeft, met daarop de titel van het boek dat hij/zij/het heeft uitgelezen. Via die weg bouw je een zo hoog mogelijke toren. 

WERKVORMEN NODIG?

READAGRAM

Ontwikkel een Instagram feed in je klas! 

​

Voorzie verschillende gelamineerde vierkantjes en hang ze op aan de muur. De leerlingen kunnen dan hun naam op een van de vierkantjes schrijven, gecombineerd met de cover van het boek, dat ze op dit moment lezen. 

​

Medeleerlingen kunnen hun post liken, door er hartjes op te tekenen of een reactie achter te laten. 

LEESFEEST

Voorzie een vast moment voor een klassikaal leesfeest. Iedere leerling leest in de klas, met een hapje en een drankje. 

​

Door lezen te combineren met iets aangenaam, is de kans groot dat de leesmotivatie en het leesplezier in de lucht gaat. 

BLIND DATE 

Schrijf de namen van alle leerlingen op en verzamel ze in een bakje. Laat iedere leerling een naampje kiezen, waarbij je duidelijk maakt at ze dit niet mogen doorvertellen. 

​

Het is de bedoeling dat de leerling een passend boek zoekt, voor de getrokken medeleerling. Op die manier hebben ze een blind date met een boek. Ze kunnen er eventueel nog een briefje aan toevoegen, met op waarom ze dit boek kozen. 

bottom of page